Taller de pa al forn artesà l’Obrador

“Qui menja molt pa sempre està sa” 

L’Obrador del molí ens va brindar l’oportunitat, davantal en mà, de ser forners per un dia i seguint les instruccions del mestre forner Pere Roche, crear un pa de manera artesanal tal com feien els nostres avantpassats. Quan vaig entrar al backstage de l’Obrador va ser com retrocedir en el temps i recordar moments d’infantesa en el forn dels meus àvis. Suposo que tot això em ve d’herència. Els meus àvis tenien un petit local al barri de Sant Antoni de Barcelona on es van especialitzar en fer coques; deien que eren les més bones de tota la ciutat.

Encara sense farina al davantal, en Pere ens va fer una enriquidora introducció al pa, als tipus de farina, i a la tècnica de l’amassat.

Ara ens tocava a nosaltres posar en pràctica l’amassat que havíem observat tant delicadament.

Els ingredients que varem utilitzar van ser els següents:

  • 500 grams de farina blanca
  • 500 grams de farina molguda a la pedra
  • 250 grams de massa mare
  • 5 grams de llevat natural
  • 20 grams de sal
  • 650 ml d’aigua fresqueta

El procès:

Amassem tots els ingredients amb ritme, és a dir amb una mica de velocitat per evitar que al final del procès quedi aire en el pa. Deixem reposar 15 minuts en un lloc que no toqui l’aire.

Tornem a amassar 2 minuts. Deixem reposar 45 minuts per tal de que fermenti.

Tallem el pa en dos meitats i ho deixem reposar 30 minuts.

Per últim li donem la forma que més ens agradi i deixem reposar 8 hores aproximadament, fins que la massa dobli el seu tamany.


Per coure’l precalentem el forn a la màxima velocitat que ens permeti el nostre forn de casa i un cop dipositat el pa al forn la baixem a 200ºC. Introduïm el pa a la placa del mig del forn i és important tenir una segona placa per tal de ruixar-la d’aigua i així crear l’efecte de vapor. El deixem uns 40 minuts i a la meitat obrim la porta i hi tornem a tirar aigua a la placa inferior.

Fer pa és com crear una obra d’art i no hi ha dos pans iguals i aquest ha estat el meu resultat:

Un comentario en “Taller de pa al forn artesà l’Obrador

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s